picto

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük és megválaszoltuk azokat a kérdéseket, melyekkel munkánk során leggyakrabban találkozunk. Amennyiben olyan kérdésed van, melyre itt sem találsz választ, fordulj hozzánk! Ügyfélszolgálatunk minden kérdésre válaszol.
picto Oxyfa
image
picto Oxyfa
Túlszaporodás veszélye fennáll-e az Oxyfa esetében?
Az Oxyfa esetében nem áll fenn a túlszaporodás veszélye, mivel ez a fafajta csak laboratóriumi körülmények között szaporítható. Így szaporodása teljesen kontrollálható és nem veszélyezteti a helyi ökoszisztémát.
Miként lehetséges, hogy az Oxyfa (egy laboratóriumban létrehozott fa) megvédi az őshonos fákat?
Az Oxyfa gazdasági célú kitermelése esetén lényegesen előnyösebb, mint az őshonos fáké, hiszen rendkívül gyorsan nő és többször is újranő, így 20 év alatt körülbelül 4-szer annyi minőségi faanyagot ad, mint az őshonos fák. Gazdasági szempontból épp ezért előnyösebb választás, mint az őshonos fák kitermelése.
Még nem hallottam az Oxyfáról. Milyen fa ez?
Az Oxyfa (hivatalos nevén Paulownia Clon in Vitro 112®) egy gyors növekedésű lombhullató fa, amely Paulownia fajok laboratóriumi keresztezéséből jött létre, ezért gyakran keverik a császárfával vagy más paulownia típusokkal (pl. smaragdfa, császárfa, paulownia tomentosa, Shan Tong, stb.).
Mekkora a felnőtt Oxyfa mérete?
A növekedési időszak elején az Oxyfa főleg a gyökérzetének megerősítésére fordítja az energiákat (a kifejlett növény karógyökérzete akár a 9 métert is eléri). A fa magassága felnőttkorára (pontosabban 6 éves korára) azonban már a 16-20 métert is elérheti.
Mi a garancia arra, hogy az Oxyfa megnő és elegendő faanyag termelhető ki belőle?
Az Oxyfa egy alapvetően strapabíró növény, de ennek ellenére mi magunk is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy ideális környezetet teremtsünk az Oxyfák számára. Már az ültetést megelőzően nagy gondot fordítunk a terület kiválasztására és a talaj gondos előkészítésére is – ez a szépen fejlődő ültetvény egyik sarkalatos pontja. Szakképzett, tapasztalt munkatársaink folyamatosan felügyelik ültetvényeink növekedését és fejlődését, és mindvégig gondoskodunk a tápanyag és víz pótlásáról.